Kom ihåg mellanmålen


När du äter för mycket, eftersom du har blivit jättehungrig, är det skadligt för din matsmältning. De stora mängderna mat som du sätter i dig klumpar ihop sig i magen och sänker hastigheten som de kan komma vidare med.

Maten får med andra ord tid att skramla runt för länge och riskerar att göra dig uppblåst och ur form – eller direkt skada din hälsa genom att uppehålla sig så länge i tarmarna att eventuella onyttiga ämnen från maten, till exempel tungmetaller, hinner vandra över i blodet.

Det är bland annat bakgrunden till att de flesta näringsexperter rekommenderar att vi äter minst två mellanmål om dagen – av den nyttigaste sorten alltså. Ett par små välvalda snacks under dagen kan nämligen dels se till att du inte blir alltför hungrig på kvällen och faller för frestelsen att frossa, dels förse din kropp med lite extra bränsle innan den går på tomgång. Det gynnar inte enbart ditt blodsocker och din energi, utan i hög grad också din matsmältning som får en chans att ha lite att arbeta med hela tiden – i stället för att bli utskickad på hårt arbete tre gånger om dagen.

Om du väljer att äta mellanmål kan det vara en riktigt bra idé att se till att de är magvänliga och fiberrika.


comments

comment here:

your name:
remember me?

mail:

URL/blog:

comment:

Trackback
RSS 2.0